Å starte en forening

March 23, 2014

La oss si at du studerer ved et mindre studiested og er interessert i en idrett som ingen eller bare få andre ved stedet holder på med. Kanskje du ser noen andre drive på innimellom, men uten at det er noe organisert innsats bak det.

Hvorfor ikke starte en forening? Det kan man gjøre uten å måtte være alt for mange medlemmer, og det er kanskje lettere enn man hadde tenkt seg! I tillegg til å være en måte å dyrke ens interesser, kan det å starte en klubb eller en forening være en god måte å få trening i å ha verv og offisielle funksjoner, å velge styre og drive regnskap og ha møter, noe som ofte blir viktig i ulike funksjoner også senere i livet.

For å være offisielt godtatt som en forening må man også ha vedtekter, og ha et stiftelsesmøte som det tas referat fra. For noen høres dette dessverre ut som mye stress, men hvis man gjør det sammen med gode venner for å få mer ut av en felles interesse kan det bli både givende og gøy, og det finnes flust med maler for vedtekter og sånne ting tilgjengelig på nett, eller man kan spørre om hjelp hos for eksempel det lokale kulturkontoret eller hos studentforeningen på utdanningsstedet, som også kan være mulige kilder til litt finansiell støtte for foreningen.

Det er også mulig å søke om støtte til foreningsarbeidet hos noen private institusjoner, der iblant hos Norgesautomaten. I Norge ble vi jo vant til at vi var med på å støtte en god sak som Røde Kors eller Redningsskøytene når vi spilte på kroneautomater eller andre slike spill i sin tid. Hos Norgesautomaten følger de i kjente fotspor, men de gjør det enda bedre ved at man kan registrere foreningen sin på ovennevnte nettside og få en bit av det overskuddet de deler med idretts- og kulturforeninger. Alt man trenger å gjøre er å informere medlemmer og andre interesserte om at de kan velge din forening fra en lang liste av ulike foreninger når de oppretter en brukerkonto hos Norgesautomaten.