Studietips

March 24, 2014

Når man begynner på et nytt studie, eller bare på et nytt semester, er det ofte mye man må sette seg inn i på kort tid. Noe mange sliter med er å finne en måte å studere effektivt på, og å balansere studiet med andre ulike aktiviteter som hobbyer og interesser, trening og friluftsliv, sosiale aktiviteter og familiebånd, samt jobbing for å tjene litt ekstra penger.

For studiene er det ofte lurt å skumme gjennom pensum for semesteret først, og finne ut av hva som forventes og kreves. Dette hjelper hjernen med å sette stoffet i sammenheng etterhvert som man begynner med grundigere lesning kapittel for kapittel, og på tvers av fagene. Det er naturligvis også viktig for å gi en oversikt over hvor mye tid man kan bruke på de ulike fag og emnene.

Og når man er i gang med studiene er det viktig å ikke stresse for mye. Mange føler at det ikke gjør det bra nok, eller at de ikke har god forståelse av stoffet. Ikke la det lure deg til å begynne å skjenne på deg selv! Negativ «selv-snakk» kan være utrolig energikrevende, og leder deg bare til å kaste bort dyrebar tid du kunne ha brukt på videre lesning, eller på en «konstruktiv pause».

Konstruktive pauser er nemlig veldig viktig, så lenge de er planlegte og disiplinerte. Det samme er nok og god søvn, samt god ernæring. Hjernen bruker mye energi når den studerer!

Og hvis du føler at du har dårlig forståelse, husk og still spørsmål til det du leser. Det gir deg en aktiv rolle i innlæringen, i stedet for å bare sitte der og forsøke å være en god «svamp»! Lykke til!