Hvordan velger man utdannelse?

March 18, 2014

Hva skal man velge som utdannelse? Skal man bli lege? Advokat? Fysiker? Journalist? Musiker? Eller noe helt annet? Mulighetene i dag er flere og mer varierte enn noen gang før. Og med unntak av de heldige som vet helt sikkert hva de har lyst til å gjøre helt fra de er små, kan usikkerheten ved valg av studier virke overveldende for mange.

Skal man velge studier basert på fornuft? Det er klart man bør tenke fremover, og gjøre et forsøk på å finne ut av hvordan en fremtid i det yrket man vil utdanne seg til vil se ut. Det er naturligvis viktig rent økonomisk – hva slags lønn kan man forvente å få? Hva er etterspørselen for folk med fagkunnskap innen nettopp dette området, og hvordan forventer ekspertene at dette vil se ut for nyutdannede om tre til fem år?

Minst like viktig, om ikke enda viktigere, er alle de andre aspektene ved et karrièrevalg som vil påvirke ens livskvalitet i årene som kommer: hva slags fagmiljø finnes det innen interessefeltet? Hvordan ser arbeidsdagene ut for en typisk person som har dette yrket? Hvor store valgmuligheter har man for arbeidsgivere? Er det for det meste en type virksomhet som trenger denne kompetansen, og er det begrenset til et geografisk snevert område, eller kommer man til å være ettertraktet innen flere ulike virksomheter, kanskje til og med i utlandet, dersom man skulle kunne ønske det?

Og det aller viktigste er kanskje om man trives med fagfeltet, om det man tenker på er noe man kan tenke seg å drive med nesten hver dag resten av livet. Og når det er sagt er det ikke ment å skulle virke skremmende, for i dag er det kanskje enda lettere enn før å bytte studieretning, eller å bygge på med tilleggs- eller etterutdanning etter fullført grunnutdanning. Så det viktigste er å få en god ide om hva man ønsker, og så begynne – og så kan man justere etter hvert, dersom det skulle være ønskelig!